Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ocho Rios – druhé největší město na Jamajce

Jedním z největších měst Jamajky je Ocho Rios rozkládající se ve středu severního pobřeží. Ocho Rios je jakousi rekreační zónou a místem oddychu pro obyvatele 90 km vzdálené metropole Kingstonu. Původně se zde nacházela jen malá rybářská vesnice, která se však v 60. letech 20. století začala proměňovat v živé turistické letovisko.

Ocho Rios je po Montegu Bay druhým největším městem na Jamajce. Leží na místě, kde se střetává severní pobřežní silnice a silnice vedoucí do Kingstonu. V Ocho Rios kotví velké výletní lodě brázdící Karibik, každou chvíli tak přístav zaplavují davy turistů toužících po nákupech a nasátí jamajské atmosféry. Stejně jako v jiných turistických centrech na ostrově, najdete i v Ocho Rios vynikající hotely a další ubytovací kapacity, které jsou ukryté v tichých zátokách na obou okrajích města.

Jako první Evropané se v těchto místech usadili Španělé, kteří oblast pojmenovali Las Chorreras, což znamená Proudící vody. Tím měli na mysli zdejší vodopády Dunn´s River Falls. Britové, kteří sem později přišli, název špatně pochopili jako Ocho Rios, neboli Osm řek. Tohoto pojmenování se drželi, přestože se zde žádných osm řek nevyskytovalo. Místní dnes městu říkají zkráceně Ochi.

Přestože se může Ocho Rios pochlubit nádhernou přírodou, širokou zátokou lemovanou bělostnou pláží a pozadím tvořeným mohutným horským celkem, nepatří mezi nejatraktivnější letoviska Jamajky. Je to dáno možná tím, že v Ocho Rios tu pravou Jamajku ani nepoznáte, vše bylo přizpůsobeno turistům. Během posledních desetiletí se tvář města značně změnila, byly zde vystavěny četné hotelové komplexy a zábavní střediska, na každém kroku je patrný značný vliv americké kultury, která sem pronikla již v 80. letech. Letovisko tak dnes nabízí turistům velmi luxusní ubytování, které není v ostatních jamajských lokalitách až tak běžné.

Historie Ocho Rios je spojena se zemědělstvím, především tedy s pěstováním cukrové třtiny. V 19. století bylo město doslova obklopeno rozlehlými plantážemi cukrové třtiny a pimentovníku, což je jamajský pepř, u nás známý jako nové koření. Ve 20. letech 19. století se z původní staré plantážní rezidence Shaw Park stal první špičkový hotel a netrvalo dlouho a následovaly další. Rozvoj a úspěch tohoto hotelu brzdil fakt, že mu chyběla přístupná pláž a nepomohlo ani to, že se za ním zvedalo krásné horské panorama. V místní půdě byl navíc nalezen cenný minerál bauxit, který je používán pro výrobu hliníku. Bylo tak rozhodnuto o výstavbě oceánského terminálu. Ten se nad dokem sloužícím pro kotvení výletních lodí tyčí dodnes. Bažiny za městem byly postupně vysušovány a na zdejší pláž bylo navezeno několik tisíc tun písku. Tak vznikla pláž Turtle Beach.

Dnes je Turtle Beach významným střediskem vodních i plážových sportů. Podél pláže a za ní najdete spoustu míst, kde je možné se dobře najíst, nebo si užít pestrého nočního života.  Pokud máte raději klidnější pláže, kde je zároveň i více volného prostoru k opalování a dalším aktivitám, vydejte se na Mallards Beach rozprostírající se v severní části města. Další krásnou pláží je Columbus Foot. Na ní máte možnost pozorovat rybáře na barevných loďkách opravující své sítě nebo se chlubící svými úlovky.

V Ocho Rios se ani po setmění nenudíte, procházet se městem a po okolí můžete klidně i několik hodin. Během dne pak může být vaší hlavní náplní nakupování, nachází se zde totiž spousta nákupních promenád se stánky, v nichž se prodávají řemeslné výrobky i bezcelní zboží pro pasažéry výletních lodí. Krásnou připomínkou dávných časů jsou zbytky pevnosti, kterou postavili v 17. století Britové. Ta je však v současnosti poněkud zastíněna továrnou s bauxitem. Nepřehlédnutelná jsou však její dvě děla mířící z hradeb na moře. Ač se může zdát, že město zcela pohltil moderní průmysl, není tomu tak, zdejší nádherná příroda jakýkoliv pocit z přehnaného rozvoje dokáže lehce rozptýlit.

Mezi přírodními atrakcemi jsou nejpopulárnější vodopády Dunn´s River Falls, která padají z výšky 183 metrů v kaskádách po kluzkých skalách a skalních římsách. Jejich vody se následně rozlijí dole na pláži. Pokud se sem vydáte, počítejte se zástupy turistů, kteří si razí cestu nahoru k vodopádům. Během cesty každý úplně promokne, proto je nejlepší ji podniknout v plavkách. Kdo se nechce složitě drápat nahoru po skalách, může využít dřevěných schodů vedoucích podél vodopádu.

S vodopády Dunn´s River Falls těsně sousedí delfinárium Dolphin Cove, kde si návštěvníci mají možnost hrát nebo zaplavat s ochočenými delfíny. Dennodenně se zde koná spousta nejrůznějších programů s delfíny. V Dolphin se můžete vydat také na stezku vedoucí džunglí, kde jsou k vidění místní ptáci a plazi. Využít můžete také baru nebo grilu na pláži.

Z Ocho Rios je možné podnikat zajímavé výlety do okolí. Několik minut jízdy autem jsou vysoko v horách například ukryty zahrady Shaw Park Gardens. Zaujímají rozlohu 10 hektarů a vznikly v místě, kde kdysi stával onen slavný hotel Shaw Park, jehož kariéra byla ukončena požárem v roce 1937. Zahrady doslova přetékají bougainvilliemi, krotony, plumériemi, bambusy a mnoha dalšími tropickými rostlinami. Téměř svisle zde ze skalní stěny padá vodopád a toho přírodní divadlo doplňuje ještě 80letý banyán, čili fíkovník bengálský, který se překlenuje přes rybník, jež v minulosti sloužil hotelu jako bazén. Z místa, kde hotel stával, se dnes nabízejí krásné výhledy na pobřeží.

V blízkosti zahrad Shaw Park Gardens můžete navštívit další park nazývaný Coyaba River Garden & Museum. V něm si prohlédnete pečlivě pěstěné záhony, miniaturní vodopády a jezírka. Toto místo bývalo v dávných dobách osídleno Arawaky, kteří mu také dali jméno. Coyaba v jejich řeči znamená „nebe“. Zdejší malé muzeum je zaměřeno na předkolumbovskou Jamajku, ale i na novější historii. Seznámíte se s historií ostrova od doby původních indiánských kmenů až po nezávislost a také si prohlédnete díla proslulých jamajských malířů. Součástí botanické zahrady jsou dřevěné provazové mosty a nejrůznější kamenné útvary. Nachází se zde kavárna i obchůdek s rukodělným zbožím.

Jižně od Ocho Rios je možné narazit na 5 km dlouhou hlubokou roklinu nazývanou Fern Gulley. Je tvořena hustou vegetací a údajně v ní roste přes 500 druhů původních kapradin. Poprvé byla roklina osázena na konci 19. století, kdy byla krásným a vyhledávaným místem. Bohužel se dnes nachází v blízkosti silnice Milford Road vedoucí do Kingstonu a tak je devastována místní dopravou a výfukovými plyny. Asi 3 km východně od Ocho Rios se rozkládají plantáže, na nichž se pěstují mnohé plodiny, jako kakao, jamajský pepř a četné exotické druhy ovoce, jako je ackee, soursop a různé citrusy. Plantáže slouží jako turistická atrakce a návštěvníci si mohou užít jízdu po farmě v otevřeném přívěsu taženém traktorem nebo jízdu na koni. Nechybí ani ochutnávka zdejších plodin.

- jap - 

Předchozí články z Jamajky: 
Mandeville 
Jamajka 

Článek byl zobrazen 7 672 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko