Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jamajka v rytmu reggae

Ostrov Jamajka o rozloze 10 990 km čtverečních s více než 2,5 milióny obyvatel bývá nazýván pravým turistickým rájem. Jamajka je stát ve střední Americe, který se nachází na stejnojmenném ostrově na Velkých Antilách v Karibském moři.

Nejbližšími ostrovy jsou Kuba, která je vzdálena okolo 150 km na sever a Haiti, kam se dostanete po 150 km východním směrem.

Jamajka to je exotická atmosféra Karibiku, nádherné dlouhé pláže s jemným bílým pískem, rozmanitá pohoří vnitrozemí a vše podkreslující hudba v rytmu reggae, které proslavil Bob Marley. Nádhera jamajské přírody umocněná exotickým prostředím karibské oblasti přitahuje návštěvníky z celého světa už desítky let.

Ostrov objevil Kryštof Kolumbus v roce 1494 a obsadil jej ve jménu španělské koruny. V průběhu let se dostal pod nadvládu Velké Británie a později mu byla udělena plná vnitřní samospráva. Vítr ze severovýchodu a podvečerní vánky udržují stále příjemnou teplotu na pobřeží. Jamajka nabízí kromě toulek po plantážích, rybaření a plachtění také golf, potápění, rafting a koupání v minerálních pramenech. Díky tropickému podnebí je zde přívětivé teplé klima po celý rok. Jamajka je ideálním místem na letní dovolenou, na kterou můžete vyjet třeba v únoru.

Jamajka je výjimečná svou rozmanitostí. Naleznete zde palmy, tropické lesy i hornaté vnitrozemí, nejluxusnější hotely i chudinské čtvrti. Cestovní ruch se stále rozvíjí, důkazem je na jedné straně řada luxusních hotelů ležících přímo u pláží, restaurací a jiných turistických atrakcí, na straně druhé pohostinnost a štědrost domorodců. Pláže v Montego Bay, Negrilu či Discovery Bay zajisté patří mezi perly celého Karibiku. Jamaica to jsou nejen průzračné zátoky, bílé písečné pláže a korálové útesy, kde žije více než 700 druhů ryb. Ale také hluboká údolí a na východě se zvedající do výše 2256 m n. m. Modré hory s nejvyšším vrcholem Blue Mountain Peak.

Okruh Jamajkou návštěvníky seznámí s tím nejlepším z Jamajky. Z letiště v Montego Bay se můžete přemístit transferem podél severního pobřeží do Ocho Rios. Po prozkoumání přístavního centra Ocho Rios se návštěvníci mohou vykoupat v nejznámější turistické atrakci Jamajky – ve vodopádech Dunn´s River Falls. Tyto kaskádovité vodopády s přírodními jezírky je možné vyšplhat za doprovodu místního průvodce proti proudu řeky. Poté se návštěvníci mohou vydat na prohlídku poklidného městečka Port Antonia.

Určitě by nemělo zapomenout na návštěvu laguny Blue Lagoon, což je nejhlubší laguna v Karibiku. Podle pověsti koupel v této laguně omlazuje! Je rovněž známá z natáčení filmu Modrá Laguna. Přejezdem přes Modré hory (Blue Moutains), kde se pěstuje na horských svazích světoznámá jamajská káva, se turisté dostanou do hlavního města Jamajky Kingstonu. Kingston je správním centrem Jamajky s muzei, divadly i hudebními kluby. Nezapomenutelná bude pro návštěvníky jistě prohlídka muzea Boba Marleyho, legendárního jamajského hudebníka stylu reggae. V srpnu si příznivci tohoto stylu mohou užít na jamajském Reggae Sumfestu, který se každý rok koná v Montego Bay. Ale reggae na tomto ostrově zaslechnete snad všude, v obchodech, na plážích, v barech, klubech.

Na jižním pobřeží Jamajky určitě stojí za pozornost městečko Mandeville s koloniální anglickou atmosférou. Návštěvu dalšího přístavního městečka Black River si návštěvníci mohou zpříjemnit projížďkou motorovým člunem po nejdelší řece Jamajky Black River. Během projížďky se turisté mohou věnovat pozorování krokodýlů, vodních ptáků a mnoha mangrovníků na březích řeky s černým dnem.

Cestou k romantickým vodopádům YS Falls je doporučována zastávka v Bamboo Avenue, kde byly během kolonizace vysázeny tisíce bambusů podél několik kilometrů dlouhé silnice na ochranu proti prudkému slunci. Po osvěžující koupeli v přírodních jezírcích YS Falls se turisté mohou dostat na exkurzi do nedaleké destilérie vynikajícího jamajského rumu Appleton. Během prohlídky se návštěvníci seznámí s technologií výroby rumu, kterou doprovází nezbytná ochutnávka z mnoha druhů rumu a možnost nákupu přímo na místě.

Pak už zbývá jen úžasná relaxace v nejznámějším letovisku Jamajky v Negrilu na východním pobřeží, kde se návštěvníci mohou věnovat koupání a vodním sportům, případně nákupu suvenýrů. Všichni milovníci vodních sportů jistě ocení skvělé podmínky pro potápění, plachtění, rafting, ale i pro rybaření, turistiku a jízdu na kole, která je na Jamajce zvláště oblíbená.

Jamajka kromě cestovního ruchu a dovolené těží hlavně ze zemědělství, základními produkty jsou melasa, cukr, banány, ale také marihuana, která na Jamajce roste téměř všude. Skvělým dárkem z dovolené může být právě pravý jamajský rum. Jamajka vás na dovolené okouzlí a nezáleží na tom, jestli to bude díky nádherné přírodě, průzračnému moři nebo jamajské kultuře.

Zajímavost
Synonymem Jamajky je rastafariánství. Většina obyvatel Jamajky je tmavé pleti, i když se spousta z nich za ta staletí oženila s přistěhovalci z Evropy, Indie, Číny a Blízkého východu. Na Jamajce vznikla i pozoruhodná syntéza židovského, křesťanského a afrického náboženství, tzv. rastafariánství. Jedná se o zdejší speciální víru, která je úzce spjata s reggae, ale není spojena primárně s kouřením marihuany, jak se mylně domnívají věci neznalí Evropané. Její vyznavači se poznají především podle speciálního účesu - dlouhých zacuchaných copánků - tzv. dreadlocks a také podle specifického oblečení v barvách červená-žlutá-zelená.

Na Jamajce žije asi 100 000 rastafariánů, ale nejsou nijak speciálně organizování, nemají své kostely. Rastafariánství v 70. letech proslavil především reggae zpěvák Bob Marley a stalo se kultem na prakticky všech karibských ostrovech. Pokud krátce nahlédnete do historie reggae, zjistíte, že vzniklo v ghettech jako muzika těch nejchudších. Hudebníky v 60. a 70. letech byly zejména jamajští prorokové. Po smrti Marleyho, ale reggae stále žije a taktéž se rozvíjí. Rapové a hip-hopové složky jsou přidávány a tento styl je nazýván ragamuffin.

- roh -

Článek byl zobrazen 3 538 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko