Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Falmouth, město s prvním vodovodem na Jamajce

Na severním pobřeží Jamajky se asi 37 km východně od turisticky hojně navštěvované zátoky Montego Bay, rozkládá město Falmouth. V minulosti bývalo velmi prosperujícím městem a jedním z nejrušnějších přístavů ostrova. Dnes jde o poklidné provinční městečko, které na první pohled působí trochu zanedbaně. Ukrývá však spoustu elegantních staveb.

Přibližně před dvěma staletími vydělával Falmouth na obchodu, vyvážel se odtud cukr z nedalekých plantáží cukrové třtiny a také se sem z Afriky dováželi otroci a zboží. Jakožto obchodní centrum byl Falmouth dlouho turisty opomíjen. Ani dnes není nejnavštěvovanější destinací Jamajky, ale měšťanské domy postavené v georgiánském stylu rozhodně stojí za povšimnutí. Jsou odrazem bohatství, které město nashromáždilo právě během období prosperity v 19. století. Falmouth, který je v současnosti domovem pro asi 4 tisíce obyvatel, má svou originální architektonickou podobu.

Falmouth, Jamajka
Foto: Falmouth, Jamajka

Také dnes je Falmouth významným obchodním centrem, o víkendech se do města sjíždějí farmáři ze širokého okolí, aby zde prodali své vlastní produkty. Hlavní tržiště se nachází na ulici Market Street, která je navíc lemována spoustou významných domů. Naleznete zde například starou budovu soudu postavenou v gregoriánském stylu. Soudní budova byla postavena v roce 1926 a stala se přesnou replikou původní stavby z roku 1815, která byla zničena požárem. Budova se pyšní jedinečnou dominantou - dvojitým točitým schodištěm.

Dále je v ulici k vidění rezidence Baptist Manse, Barretův dům a Tharpův dům, který obýval John Thorpe, největší otrokář na Jamajce. V současnosti v domě, který je jedním z nejelegantnějších exemplářů místních městských domků, sídlí daňový úřad. Výraznou dominantou Market Street je baptistický kostel Williama Kniba, což byl významný jamajský bojovník za svobodu otroků. K vidění jsou zde ještě další upomínky na tehdejší slávu města, jako například anglikánský kostel sv. Petra z roku 1791. Tento svatostánek je údajně věrnou kopií kostela, který stojí ve Falmouthu ve Velké Británii.

přístav ve Falmouthu
Foto: přístav ve Falmouthu

Centrem města je náměstí Water Square, jehož název má dokazovat, že právě Falmouth byl prvním jamajským městem vybaveným vodovodem. Zdejší zásobník vody zachytával vodu z nedaleké řeky Martha Brae. Místní lidé si k zásobníku pravidelně chodili pro vodu, kterou si následně odnášeli do svých obydlí. Náměstí je situováno na východním konci městského centra a většina návštěvníků právě na něm začíná prohlídku. V roce 1955 byla na náměstí postavena zahrada, které dominuje obří fontána. Roku 1894 byl na čelním místě zřízen Albert George Market, který jakožto obchodní středisko funguje dodnes a nese název Albert George Shopping an Historical Centre. Kromě obchodů a obchůdků naleznete v centru také muzeum s exponáty pocházejícími z koloniální éry. Za atrakci Falmouthu jsou považovány Phoenixské slévárny z roku 1810.

Nedaleko náměstí Water Square stojí škola Fort Barcarres a také stará policejní stanice z roku 1814, která původně sloužila jako vazební věznice. Pro turisty není orientace ve Falmouthu nijak složitá, město protíná jen pár větších ulic, na nichž najdete všechna turisticky atraktivní místa, nejlepší restaurace, kavárny, pekárny a obchůdky.

- jap -

Další články z Jamajky:
Blue Mountains - modré jamajské hory
Ocho Rios – druhé největší město na Jamajce
Jamajka v rytmu reggae

Článek byl zobrazen 22 072 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko