Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Blue Mountains - modré jamajské hory

Na východě Jamajky se rozkládá pohoří Blue Mountains, které je jedním z nejdelších souvislých pohoří v Karibiku. Tyto majestátní hory byly pojmenovány po mlhavě modrém oparu, který téměř neustále zahaluje jejich vrcholky. Jde o biologicky nejrozmanitější oblast v zemi, která je turisticky velmi zajímavá.

Území Blue Mountains začíná kousek za hlavním městem Kingston a pokračuje dále směrem na sever. Horský pás je necelých 50 km dlouhý a asi 20 km široký. Vznik tohoto vulkanického pohoří se datuje do období před cca 140 miliony lety, jde tak o nejstarší horniny na ostrově. Klima je zde podstatně vlhčí než v ostatních částech Jamajky, ostré horské větry přinášejí vydatné srážky. 

Díky těmto poměrně hojným srážkám zde roste bujná vegetace, od vysokých do nebe se tyčících stromů, přes bambusy, kapradiny, až po lišejníky, mechy a bromélie. Celkem se zde vyskytuje také přes více než 500 druhů kvetoucích rostlin, z toho je 240 druhů endemických. Jen orchidejí tady roste na 65 druhů. Nejzajímavější rostlinou je tzv. Jamajská růže s lesklými růžovými květy. Blue Mountains jsou tak rájem pro každého botanika. 

Hory jsou rovněž domovem několika zajímavých živočišných druhů. Žije zde například hutie, což je endemický druh hlodavce vzdáleně příbuzný morčeti, kterému místní neřeknou jinak než „coney“ – králík. Dále zde můžete zahlédnout největšího motýla Ameriky, otakárka druhu Papilio cresphontes, který má rozpětí křídel až 15 cm. K obyvatelům hor patří také několik druhů nejedovatých hadů, stromových žab a spousta druhů ptáků, jako žluvy, tangary, nebo vzácný kolibřík Rochilus polytmus, který je nazýván také „pták doktor“. Jeho ocasní pera totiž lidem připomínají šosy pláště doktorů.

Pohoří Blue Mountain ukrývá nejvyšší horu ostrova – 2256 metrů vysoký Blue Mountain Peak. K dalším významným horám patří Mt. Horeb, Stoddard´s Peak, Half a Bottle nebo Catherinne´s Peak, na níž stojí anténa místní rozhlasové stanice. Hory jsou velkým lákadlem pro milovníky vysokohorské turistiky i cyklistiky, jsou totiž protkány řadou stezek, kterým ale často chybí značení. Osamocený turista by tak snadno mohl zabloudit, proto je lepší se na výlety vydávat s průvodcem.

K nejkrásnějším částem pohoří patří Blue and John Crow Mountains National park, který byl založen v roce 1993 z důvodu ochrany 78 100 hektarů této oblasti. Park je nejpřístupnější ze svého západního konce a vstup do něj je zdarma. Návštěvníci si však musí dávat pozor, aby něco v parku neponičili, netrhali kytky, chovali se slušně a nezanechávali po sobě odpadky – jinak se vystavují vysoké pokutě. Součástí národního parku je botanická zahrada Chinchona Botanical Gardens, jejíž historie sahá až do roku 1886. Založena byla původně za účelem pěstování chininovníku lékařského, což je strom, z jehož kůry se získává chinin. Projekt výsadby sice selhal, ale zahrada zde zůstala a stala se botanickým výzkumným střediskem. Leží ve výšce 1524 metrů na úpatí horského hřebenu a je v ní k vidění množství endemických i dovezených stromů, keřů a kvetoucích rostlin. Dostat se k zahradě je však poměrně náročné, vede k ní jen klikatá a strmá cesta.

Lépe dostupný je Hollywell National Recreational Park rozkládající se na ploše 121 hektarů horského lesa tvořeného borovicemi, eukalypty, svídami a dalšími druhy stromů a keřů. K místním zajímavostem patří divoké maliny a jahody. Park začíná 3 km od Newcastlu a poměrně často je zahalen do mlhy. Park rádi navštěvují ornitologové, protože tak rozmanité druhy ptactva, jako právě zde, nenajdete nikde jinde. Na mnoha místech byla vybudována speciální pozorovací stanoviště. Při návštěvě Hollywell National Recreational Parku se vám budou hodit také plavky, protože ukrývá druhý největší vodopád Jamajky. 

Území pohoří Blue Mountains je známé rovněž pěstováním kávy, tato tradice sahá až do 18. století. Jde o vysoce kvalitní kávu, která brzy na evropských trzích získala svou pozici mezi nejlepšími kávami světa a byla také jednou z nejdražších káv. Po roce 1834, kdy bylo na Jamajce zrušeno otroctví, se situace zhoršila. Ve druhé polovině 19. století ostrov několikrát poničily silné hurikány, které si vybraly svou daň i na kávových plantážích. V 50. letech minulého století však vláda zavedla striktní pravidla, že značka Blue Mountains může být použita pouze na kávě vypěstované těsně pod 1525 metry nadmořské výšky. Turisté dnes mohou navštívit továrnu na kávu Mavis Bank a ochutnat nejlepší nápoj této ostrovní země.  Mavis Bank je v provozu více než sto let a je největším výrobcem kávy Blue Mountain s roční bilancí cca 2 541 000 kávových zrn.

Oblast Blue Mountains nenavštěvuje příliš mnoho turistů, kteří zavítají na Jamajku. Většinou jsou to jen nadšení turisté, nebo přírodovědci. Přitom toho mají hory tolik co nabídnout. Ukrývají například spoustu malých vesniček, z nichž v mnohých není ani zavedena elektřina. Místní lidé se živí farmařením, pěstováním kávy a zeleniny. O víkendech pak svou úrodu dodávají do obchodů nebo prodávají na trzích.

- jap -

Předchozí články z Jamajky:  
Ocho Rios – druhé největší město na Jamajce 
Mandeville 
Jamajka 

Článek byl zobrazen 6 725 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko