Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

V Mandeville najdete nejstarší hotel na Jamajce

Mandeville ležící asi 20 kilometrů od jižního pobřeží Jamajky je pátým největším městem tohoto karibského ostrova. Je situováno v nadmořské výšce 600 metrů a stalo se centrem jamajského bauxitového průmyslu. To je znát především na okolní krajině poznamenané jeho intenzivní těžbou. Naštěstí zde však najdete i mnohé jiné, oku lahodící zajímavosti.

Mandeville bylo založeno na počátku 19. století a původně sloužilo jako stanice pro britské vojáky, kteří si jezdili na vysočinu odpočinout a zotavit se od slunečního žáru na pobřeží. Nedlouho po svém založení se v roce 1816 Mandeville stalo centrem nově vzniklého manchesterského okresu. Od 50. let 20. století až po současnost žije město především z těžby bautixu. Když přijíždíte, nemůžete si nevšimnout mohutných bauxitových továren a poničené vytěžené krajiny rudooranžové barvy. Mnozí nazývají bauxit jamajským „rudým zlatem“, protože přináší ekonomice ostrova značné finance.

pobřeží Jamajky
Foto: pobřeží Jamajky láká turisty z celého světa

Jak je známo, bauxit je nejdůležitější průmyslovou rudou pro získávání hliníku. Největší závod na výrobu hliníku na Jamajce se nachází severovýchodně od Mandeville. Závod nese název Kirkvine Works a patří společnosti Alcan Jamaica. Alcan vlastní více jak 12 tisíc hektarů okolních pozemků, z nichž mnohé jsou stále ještě nevytěžené, nebo se připravují na revitalizaci na zemědělskou půdu.

Bauxitové společnosti pro své zaměstnance nechaly vystavět mimo centrum Mandeville obytná předměstí, kam se v současnosti rádi vrací mnozí bývalí emigranti z Británie zpět na Jamajku. V těchto předměstích panuje klid a pohodová atmosféra. Nejstarší budovy však najdete v centru Mandeville, kde jsou soustředěny okolo hlavního mandevillského náměstí pojmenovaného po bývalém starostovi na Cecil Charlton Park. Na jižní straně náměstí stojí farní kostel sv. Marka z roku 1819. Naproti němu pak byla o rok později v georgiánském slohu vystavěna budova soudu.

Za nejstarší hotel na celé Jamajce je považován místní hotel Mandeville z roku 1875. Původně sloužil jako důstojnická ubytovna a jídelna. Jeho vchod v současnosti stíní tři stejně staré ostnaté stromy catahua. Východně od hotelu se rozkládá Manchesterský golfový klub, který patří k nejstarším v celé karibské oblasti, založen byl v roce 1868. Mnohem větší atrakcí, než je golfové hřiště, je v Mandeville Zahrada paní Stephensonové, která oplývá orchidejemi, anturiemi a dalšími nádherně pestrobarevnými rostlinami. Majitelka zahrady je pravidelnou vítězkou městské květinové soutěže.

golf na Jamajce
Foto: Jamajka je oblíbená i mezi hráči golfu

Severozápadně od Mandevillu stojí za návštěvu sídlo Marshall´s Pen Great House, které bylo vybudováno v roce 1795 a sloužilo jako továrna na přípravu kávových bobů. V současnosti je takovým malým muzeem, v domě se totiž během staletí nashromáždilo velké množství nejrůznějších předmětů připomínajících určitá období. K vidění je zde nejen starožitný nábytek, ale také sbírky známek a lastur a nejrůznější orientální umělecké předměty. Pozemek, na němž byl dům vystavěn, dnes slouží jako přírodní a ptačí rezervace. Syn původního majitele domu Arthura Suttona jménem Robert, byl totiž nadšeným ornitologem a sepsal dokonce klíč k určování jamajských ptáků.

Další podobnou rezidenci je možné najít jižně od Mandeville. Nese název Huntingdon Summit a byla domovem Cecila C. Charltona – milionáře, který dělal přes 20 let starostu města. Dům na první pohled připomíná pagodu, což je v těchto končinách poměrně netypické. Také interiér je dosti neobyčejný, je plný esoterického vybavení, honosných doplňků a najdete v něm i knihovnou plnou trofejí. Uvnitř domu je dokonce ukrytý bazén, který je s tím druhým venkovním propojen podzemním tunelem.

Za návštěvu v okolí města stojí také továrna High Mountain Coffee Factory nacházející se ve Williamsfieldu. Právě zde se praží, mele a balí jedna z nejlepších a nejvyhlášenějších káv na Jamajce. Milovníky čokolády pak jistě potěší prohlídka nedaleké čokoládovny Pioneer Chocolate Factory, kde návštěvníky samozřejmě nemine ochutnávka. Za pozornost pak stojí ještě jeden závod a tím je potravinářský závod Pickapeppa Factory situovaný v Shooter´s Hillu. Vyrábí se zde Jamajčany oblíbená pikantní omáčka Pickapeppa.

- jap -

Článek byl zobrazen 7 596 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko