Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Port Antonio

Na severovýchodním pobřeží Jamajky se rozkládá přístavní město Port Antonio. Dny, kdy se město jakožto centrum vývozu banánů i renomované letovisko, těšilo velké slávě, jsou už ale dávno pryč. V současnosti je poklidný městečkem, do něhož zavítají spíše nezávislí cestovatelé a využívají jej jako skvělý výchozí bod pro průzkum této části ostrova.

Poslední dobou se proslýchá, že snad existují ambiciózní plány udělat z Port Antonia zase živé prosperující město, které by přitahovalo turisty. Má se tak stát vybudováním námořního komplexu a také renovací historické čtvrti Titchfield. Centrem veškerého dění bylo kdysi nákladní přístaviště Boundbrook Wharf v západním přístavu Port Antonia. Fungovalo jako hlavní jamajský přístav pro ruční překládku banánů. V dnešní době se již ovoce překládá mechanicky. Naproti tomuto přístavišti se nachází komplex Marina u Port Antonia, kam se v současné době vejde 32 jachet, ale do budoucna je v plánu přístavba mola pro velké výletní lodě. Měl by zde být terminál, bezcelní obchody, celní úřad, restaurace i bary. Kdoví, jestli se veškeré tyto plány podaří uskutečnit.

Centrum města není nijak velké, rozkládá se kolem ústředního náměstí s hodinovou věží. Podél náměstí naleznete rušný trh Musgrave Market. Na nábřeží nedaleko centra je k vidění neobvyklá a velmi pozoruhodná stavba, známá pod názvem vesnice sv. Jiří. Navržena a postavena byla místním architektem Ziggy Fahmim. Jde o soubor domů z různých historických epoch. V interiéru jsou ukryta dvě patra obchodů a také jedna z nejlepších uměleckých galerií na Jamajce. K vidění jsou v ní práce slavných jamajských umělců, jako je zdejší rodák Ken Adendana Spencer. Také zde můžete navštívit kavárnu nebo restaurací s výhledem na zátoku. Úspěch vesnice sv. Jiří závisí na množství výletních lodí, které v místním přístavu zakotví.

Přímo naproti vesnice se tyčí kostel Christ Church postavený v novorománském slohu v polovině 19. století na místě původního kostela. Svatostánek postavený z červených cihel ve svém interiéru opatruje několik působivých pamětihodností datujících se až do 17. století.

Z centra to není daleko na poloostrov Tichfield, který od sebe oba přístavy Port Antonia odděluje. Na samotné špici poloostrova stojí pozůstatky pevnosti Fort George, která začala být stavěna v roce 1791. V současnosti jsou její rozpadající se zbytky součástí Tichfieldské střední školy. Tato pevnost byla v minulosti jednou z nejmocnějších v oblasti, do dnešní doby se toho z dob její největší slávy podařilo dochovat jen velmi málo. K vidění je zde jen několik děl a části tři metry tlustých zdí. Do budoucna se počítá s opravou této jedinečné vojenské památky.

Nedaleko je možné navštívit starobylý domek DeMontevin Lodge, který je krásným koloniálním pozůstatkem z roku 1881. Své nejlepší dny už má sice za sebou, ale podařilo se mu zachovat si elegantní zdobnou viktoriánskou architekturu. Uvnitř najdete dřevem obložený interiér. Pokud byste měli zájem o pěší prohlídku historické části Port Antonia, zeptejte se na tuto možnost v některém z místních hotelů, kde vám určitě rádi poradí a doporučí průvodce.

Asi 5 minut plavby od Port Antonia se z otevřeného moře vynořuje ostrůvek Navy Island, který v 18. století sloužil jako kasárna pro britské námořnictvo. Když do Port Antonia přijel americký filmový herec australského původu Errol Flynn, tento 24 hektarový ostrůvek si zakoupil. Údajně jej pak používal jako svou skrýš, do níž si lákal hollywoodské hvězdičky. Dnes na ostrůvku najdete restaurace, volně přístupné písečné pláže a bujnou vegetaci. Můžete se zde věnovat potápění, šnorchlování, nebo se vydat na průzkum ostrova po stezce, která se klikatí zdejší přírodou.

Pokud byste se vydali z Port Antonia směrem na jih, asi po šesti a půl kilometrech byste dorazili k dramatickým jeskyním Nonsuch Caves a zahradám Athenry Gardens, které patří k velkým lákadlům oblasti. Průvodce vás nejdříve zavede do tajemných jeskyní, v nichž jsou k vidění impozantní útvary pojmenované po nejrůznějších zvířatech a postavách, které svým tvarem připomínají. Také zde můžete obdivovat mohutné krasové útvary nebo netopýří kolonie, které se nejčastěji shromažďují u stropu Katedrálového dómu. Po dobře osvětlených betonových cestičkách a schodech se z jeskyní přesunete do zahrady o rozloze 1 hektaru. V ní se můžete kochat pohledem na pěstěné tropické rostliny a květiny. Ve výšce 183 metrů nad hladinou moře byla vystavěna kavárna, která kromě skvělé kávy nabízí dech beroucí výhled na pobřeží a celé Port Antonio.

- jap -

Předchozí články z Jamajky:
Blue Mountains - modré jamajské hory
Ocho Rios – druhé největší město na Jamajce
Mandeville
Jamajka

Článek byl zobrazen 4 616 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko